Allt fler tillbringar nästan hela sin arbetsdag framför datorn och detta leder till ett antal hälsoproblem. Exempelvis kan det leda till problem med ögonen och till och med sämre syn. Men det leder även till ont i nacken, armar och axlar.

3950730-human-hand-typing-on-laptop-keyboard

I Dagens Nyheter kan man läsa att små bildskärmar på exempelvis läsplattor eller mobiler kan leda till huvudvärk och trötta ögon. Det kan även leda till att man får närsynthet efter ett tag. Detta beror på att små skärmar är mer påfrestande för ögonen än vad större skärmar är. Man spänner nämligen muskulaturen kring ögonen och det leder till ont i huvudet och ögon som är trötta. Närsyntheten uppstår från att man fokuserar länge på någonting på nära håll.

Många får cvs

Det är dock inte bara att vi tittar på små bildskärmar som gör att vi blir närsynta och får andra problem, utan det handlar även om att vi arbetar framför datorn väldigt mycket. Att arbeta mycket framför datorn kan även leda till cvs eller computer vision syndrome. Den som får cvs får bland annat problem med torra ögon, suddig syn, ljuskänslighet samt trötta ögon och slutligen kan det leda till att synen försämras. Läs mer. För att rädda ögonen från att drabbas av cvs kan man exempelvis skaffa datorglasögon. Man kan även byta ut taklamporna mot lampor med lägre styrka och skaffa ett skrivbord som gör att man kan sitta minst 50 centimeter från skärmen. Dessa kontorsmöbler kan man hitta hos Kontorsredo eller någon annan liknande sida på nätet.

Andra hälsoproblem

Problem med ögonen är en av de största farorna med att sitta och arbeta mycket framför datorn. Men det kan även leda till att man får alltifrån musarm, till scrollhjulsfinger. Enligt siffror som Arbetsmiljöverket tagit fram är det lika vanligt med problem med armar och nacke bland kontorsarbetare som hos vårdspersonal. Det krävs verkligen att alla dessa problem tas på allvar nu för att de inte ska bli folksjukdomar i takt med att allt fler tillbringar nästan hela sin arbetstid framför datorn, skriver Metro.