Belastningsattacker blir allt vanligare idag. I takt med att vi digitaliseras mer och mer blir vi också sårbarare. Trafikverket är de senast drabbade av en överbelastningsattack ­– den typen av attack är idag lätt att åstadkomma. Flera funktioner slås ut när IT-system svämmas över av trafik. Att skydda integritet är oerhört viktigt – i alla sektorer och även som privatperson.

 

Smartare lösningar för integritetsskydd utvecklas fortlöpande men i samma takt även kunskapen för att hacka skydden. Idag finns personliga uppgifter överallt på nätet. Det gör dig särskilt sårbar i fråga om integritet. Det är därför viktigt att skydda dina uppgifter. Att använda id-skydd för att skydda dig på nätet kan vara en bra idé. Dels bevakas din identitet online, dels kreditupplysningar och adressändringar. Trots tillräckliga skydd kan det ändå finnas risker. I Trafikverkets fall handlar det om attackens omfattning. Tillräckligt stor kraft kan störa väl skyddade system också enligt dn.se.

Bli bättre på att skydda dig på nätet

 

Ingår du i ett stort system där företaget du arbetar på ansvarar för säkerhetssystemet? Det finns ändå saker du själv kan göra för att skydda dig mot intrång. Trots kunskapsökningen idag är förvånansvärt många slarviga med sina lösenord. Sr.se skriver om effektiva sätt att skydda sig. Ett sätt är att inte ha samma lösenord på flera olika ställen. Använd också tjänster där du kan kontrollera om din e-postadress och lösenord råkat ut för läckor eller hackerattacker. Den bästa och säkraste metoden – den fungerar för en liten del av befolkningen – är att memorera lösenorden. Det andra sättet är att skapa nya lösenord varje gång du loggar in eftersom det kan vara svårt att komma ihåg. Den tredje varianten är användandet av lösenordshanteraren. Du använder då en programvara där du lägger in alla lösenord i en krypterad fil som skyddas av ett huvudlösenord. Det säkraste sättet att skydda sig är att egentligen ha ett starkt huvudlösenord som du kommer ihåg. Den principen gäller även mejlen. Inget innehåll nås om du har ett bra huvudlösenord som du kan läsa om i nsd.se.