För många inom kontorsvärlden är ömmande leder ett stort problem och leder i flera fall till långa sjukskrivningar. Det enklaste sättet att förhindra reumatiska problem är att investera i ergonomiska möbler!

92845-computer-mouse-cordFör många som arbetar på kontor framför en dator är trötta ögon och ömmande leder inget ovanligt med dessa problem kan enkelt förhindras genom några enkla knep. Det viktigaste är att inte sitta för nära dataskärmen och se till att du har tillräckligt med ljus runt omkring dig så att ögonen inte ansträngs i onödan. Skulle detta inte hjälpa kan en god idé vara att konsultera din ögonläkare för att se om det finns några bra ögondroppar för just din specifika situation. Vidare kan terminalglasögon vara en bra hjälp för att låta synnerven vila och på så vis motverka att ögonen överbelastas. För dig med onda leder är boven i dramat vanligen sättet du arbetar på och en dåligt utformad datorarbetsplats. En viktig aspekt av ditt välmående är att arbeta ergonomiskt:

  • Sitt upprätt på stolen – en hukad kroppsställning är onaturlig för kroppen och drar ihop leder och muskler vilket i längden orsakar slitningsskador.
  • Undvik musarm genom att investera i en rollermouse av högsta kvalitet – en traditionell mus och musmatta sätter handen i en onaturlig ställning och handens ledband och muskler blir överbelastade
  • Variera mellan sittande och stående position – arbeta inte monotont hela dagen, byt ställning ofta så att rygg och leder aldrig känns stela. Ett bra tips är att investera i höj- och sänkbara skrivbord.
  • Gör övningar i stretching minst två gånger per dag – om man känner sig stel i nacke kan en bra träning vara att göra några nack- och axelövningar för att få igång blodcirkulationen och förhindra smärta.

Vems ansvar är det att arbetsplatsen är ergonomisk?

Det är chefens ansvar att en arbetsplats tillgodoser ergonomiska lösningar för de anställda. En vanlig missuppfattning när det kommer till ergonomiprodukter är att detta är en dyr lyx som få människor har råd med men detta är en myt. De företag som arbetar förebyggande med ergonomi har färre sjukskrivningar än de som inte gör det och bara där sparar företagen in tusentals kronor.