Tekniken utvecklas i allt snabbare takt och idag finns en app för det mesta och i Japan, där man alltid ska vara värst, har man dragit det hela ett steg längre – nu börjar man märka dementa äldre personer med QR-kod på naglarna för att hålla reda på dessa invånare eftersom de tenderar att gå vilse.

binär kodTekniken gör att vi lär oss, det är sant. Men vi kan även använda teknik för att hjälpa samhällets svaga på ett helt nytt sätt. Det är i alla fall vad man har kommit fram till i Japan. Där har man nämligen utvecklat ett helt nytt användningsområde för QR-koder som man kan skanna med en vanlig mobiltelefon – och det är att märka sina äldre dementa invånare med koderna.  

Det kanske låter som Science fiction eller som ett skämt, men så är inte fallet. I staden Iruma i Japan har man faktiskt kommit på ett sätt att hålla reda på sina invånare som tenderar att gå vilse: nämligen de dementa äldre. Och det genom att märka deras naglar med en självhäftande OR-kod som kan användas för att hjälpa de dementa personerna att hitta sin väg hem igen – eller i alla fall hjälpa anhöriga att hitta sina vilsna släktingar och för allmänheten att hjälpa dem hitta hem igen.

Dessa koder är dessutom gratis, håller i två veckor även om de utsätts för väta och är bara en centimeter stort just för att det ska gå att sätta på en äldre persons naglar istället för i kläderna – detta eftersom att dementa ibland tenderar att lämna kläderna hemma när det är dags att gå på upptäcktsfärd. På så vis kan man identifiera personen när denne väl omhändertas av polisen och sedan hjälpa personen hem igen, och enligt Svenska Dagbladet ska en kommunalanställd i staden ha uttalat sig om fördelarna med den här nya lösningen att spåra de dementa på:

”– Det finns redan id-märken för kläder och skor men dementa patienter har inte alltid på sig sådant”